Ontwenningsverschijnselen


Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Ontwenningsverschijnselen zijn de verschijnselen die je vertoont die optreden na het stoppen of minderen van een lichamelijke of psychische verslaving. Dit kan ook een uit de hand gelopen gewoonte zijn, zoals gokken.  

Afhankelijk van de intensiteit van de verslaving zullen de ontwenningsverschijnselen kunnen optreden.

Welke ontwenningsverschijnselen kunnen er optreden bij een alcohol verslaving?

- Transpireren 

- Misselijkheid

- Slecht slapen

- Vermoeidheid

- Verhoogde bloeddruk

- Spierkrampen

- Gespannen

- Angstige gevoelens

- Somberheid

- Lusteloosheid

- Trillende handen

- Vitamine B tekort

 

Ernstige onthoudingsverschijnselen die kunnen optreden zijn:

Delirium Tremens; Verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Dit komt niet heel voor. De verschijnselen uitten zich meestal binnen een week na het stoppen van de verslaving. Een delirium krijgt iemand pas na 10 tot 15 jaar overmatig drank gebruik.

Toeval of insult: Een korte periode van bewustzijnsverlies. Dit komt niet vaak voor. Het treed op in de eerste week na het stoppen van de verslaving.

 

Ervaring 

Tijdens mijn stage bij mind-up heb ik dit meerdere malen ervaren. Deze cliënten draaiden voornamelijk hun ritmes om en kregen geen grip meer op dagelijkse bezigheden. De onrust in het lichaam was aanzienlijk te merken. Daarin merk je de sterke drang naar hun verslaving. Hierin zorgen de cliënten vaak dat ze ondanks dat er veel toezicht op hun verslaving er voor dat ze op de gekste manieren alsnog aan hun middelen kunnen komen. Aan ons als zorg verleners is het de taak om dit te onderscheppen en andere (afleidende) middelen of activiteiten te gebruiken. Vaak word er voor gekozen om iemand niet in 1 keer af te halen van zijn of haar verslaving, zodat er zo min mogelijk ontwennings verschijnselen optreden en dat de cliënt de stappen geleidelijk maakt. 


Maak jouw eigen website met JouwWeb