Lichaamstaal

Lichaamstaal is non-verbale communicatie. Dit laat je zien met je lichaamshouding, het volgende vind ik hier over op internet;

1. Iemand die tijdens een gesprek verder dan je neus naar beneden staart is erg in jou geïnteresseerd

Geregeld maken we dit mee, iemand kijkt je aan terwijl jij aan het praten bent. Er is dan een verschil tussen de ‘sociale zone’ en de ‘intieme zone’.

De ‘sociale zone’ bevindt zich in de ruimte van je ogen en je neus en duidt op een gewoon sociaal praatje zonder enige intenties. De ‘intieme zone’ daarentegen valt onder een andere ruimte die zich bevindt onder de neus en verder. Iemand die verder dan je neus naar beneden kijkt is intiem geïnteresseerd.

2. Iemand die zijn nek aanraakt tijdens het gesprek voelt zich oncomfortabel

Het aanraken van de nek is een kalmerende beweging. Je streelt eigenlijk jezelf om het oncomfortabele gevoel te verzachten. Iemand die dit doet voelt zich ongemakkelijk of is niet zeker van zijn zaak. Het kan ook zijn dat deze persoon liegt.

3. Pupillen verraden wat anderen voelen

Verwijde of grote pupillen betekenen meer opwinding in iemands staat van zijn. Hoe groter de pupillen zijn hoe beter diegene zich voelt in jouw omgeving en hoe kleiner de pupillen hoe meer dit wijst op angst of ongemakkelijkheid.


4. Iemand die met gesloten lippen lacht heeft een geheim dat hij of zij niet met jou wil delen

 

5. Door 2 minuten voor een sollicitatiegesprek een ‘krachtige en open houding’ aan te nemen in plaats van een ‘gesloten en beschermende’ maak je meer kans om de baan te krijgen

Amy Cuddy heeft hier een hele interessante TED talk over gehouden. Zij toont aan dat je je stress kunt verminderen en je zelfvertrouwen kunt verhogen puur door de houding en lichaamstaal die je aanneemt, wow.

6. Bepaalde handgebaren hebben in het buitenland een andere betekenis

In Brazilië maakte ik dit in levende lijve mee. Ik maakte de ‘O’ of ‘de ring’ met mijn vingers terwijl er een Braziliaanse vrouw naast mij stond. Ze keek me kwaad aan, dat mocht ik nooit meer doen! Bij ons in Nederland betekent dit ‘heerlijk’, ‘lekker’ of ‘perfect’. Maar kijk uit in de Mediterraanse delen van Europa, Rusland, Brazilië en Turkije, daar is dit signaal een belediging.

Europa en Noord-Amerika: OK
Mediterraanse regio, Rusland, Brazilië en Turkije: Een belediging
Tunesië, Frankrijk en België: Nul, niks waard
Japan: Geld, munten

Mediterraanse regio: Je vrouw gaat vreemd
Malta en Italië: Bescherming tegen het boze oog
Zuid-Amerika: Bescherming tegen pech (omgedraaid)
USA: Het Texas University Logo, Texas Longhorn Football team

Mediterraanse regio: Kleine penis
Bali: Slecht
Japan: Vrouw
Zuid-Amerika: Dun
Frankrijk: Jij kunt me niet voor de gek houden!

 

7. Mensen die hun handpalmen over elkaar heen wrijven hebben positieve verwachtingen

Je ziet deze vorm van lichaamstaal bij mensen die ergens zin in hebben en verwachten dat iets positief en succesvol gaat aflopen. Des te sneller de beweging, des te meer het vertrouwen en ‘excitement’.

 

8. Mensen die hun handen gebruiken als dienblad voor hun kin zijn uitermate content met de persoon tegenover

Vrouwen die hun hoofd laten steunen op hun handen, je ziet het geregeld in restaurants. Het is een heel positief signaal voor de man die tegenover haar zit. In de course meer over signalen en lichaamstaal tijdens het liefdesspel.

9. Handen in de zakken

Dit is een favoriet bij mannen. Ze laten daarmee (onbewust) zien niet deel te willen nemen in de situatie of conversatie. Duidelijk oncomfortabele lichaamstaal.

10. Getuite lippen

We tuiten onze lippen als we het niet eens zijn met iets of iemand. Het kan ook zijn dat we denken aan een alternatief, maar ons daarover niet uitspreken.

11. De tong uitsteken tussen de tanden

Dit doen mensen als ze gepakt zijn voor iets wat ze eigenlijk niet hadden moeten doen. Ze hebben het verpest en ze komen ermee weg. Het is een hele korte beweging.

12. Voeten zijn het eerlijkste deel van het lijf

Voeten en benen zijn het verst verwijderd van het brein. Precies daarom zijn ze het meest eerlijk. Het brein kan ze minder goed sturen en dus laten ze het best zien wat je onbewust voelt of wil.

 

Deze 12 punten geven weer dat lichaamstaal op heel veel verschillende manieren kan worden bekeken. Uit lichaamstaal kun je emoties en gevoelens halen. Wanneer iemand zich ongemakkelijk,boos of bijv. enthousiast voelt kun je dit allemaal aflezen van zijn of haar lichaamshouding. Het is erg belangrijk om goed naar non-verbale en verbale taal te luisteren. Wanneer dit niet  overeen komt met elkaar kun je je afvragen of er misschien iets aan de hand is. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb