Burn-out


Hoe kan het dat mensen een burn-out krijgen?

Mensen die een burn-out hebben zijn zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Zo voelt iemand zich met een burn-out. De vermoeidheid en uitputting beperken diegene in het dagelijks functioneren. Op het werk, thuis en/of in het sociale leven. 

Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten. Lichamelijke en psychische klachten die toenemen en waaraan vaak te weinig aandacht is besteed. Lichamelijk zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, extreme vermoeidheid en duizeligheid. Onder psychisch vallen angstklachten, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen en prikkelbaarheid.

Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet. De spanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan constant te hoge werkdruk, problemen op het werk, financiële zorgen of spanning in het gezin.

Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en de situatie. De omstandigheden alleen zijn niet doorslaggevend. Minstens zo belangrijk is hoe iemand hiertegen aankijkt en ermee omgaat. Dit heeft alles te maken met persoonlijkheid: iedereen reageert anders op stress. Een andere risicofactor is als omstandigheden zich opstapelen.

Sommige persoonlijkheidskenmerken zijn een risicofactor. Bijvoorbeeld moeilijk om hulp kunnen vragen, lastig ‘nee’ kunnen zeggen en negatief zijn over eigen prestaties. Maar ook zich (te) sterk betrokken voelen bij werk, zeer gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf.

 

Ervaring 

Tijdens mijn stage bij Van Andel ouderenpsychiatrie heb ik ervaren dat veel ouderen door veel negatieve ervaringen, onzekerheden en geen grenzen aan durven geven in een burn-out terecht komen. Zowel geestelijk als lichamelijk raak je uitgeput. Je hebt geen idee hoe je alles weer vorm moet geven, een kleine spanning kan al te veel zijn. Dit uit dan in overprikkeling. Afhankelijk van de ernst van het verleden waardoor de burnout is ontstaan en hoe iemand hier mee omgaat ontstaat er een herstel. Als begeleiding moet je rekening houden met de intensiteit die per persoon haalbaar is. Vanuit een burnout heb je weer nieuwe energie nodig om te herstellen. Wanneer je teveel doet dan dat je eigenlijk wilt dan zorgt dit voor negatieve prikkels en zorgt er voor dat het herstel verstaagd verloopt. Een goeie dosering is soms erg lastig maar heel belangrijk. Vooral geen verplichtingen. Het ervaren wat iemand weer kan en waar iemands wensen en behoeften liggen is voor ieder mens verschillend.